athlesis logo

Διαλειμματική νηστεία

Μία από τις δημοφιλέστερες τάσεις για καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση

Posted 3 χρόνια πριν

H διαλειμματική νηστεία αποτελεί σήμερα μία από τις δημοφιλέστερες τάσεις για καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση. Επιπλέον βοηθάει στην απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και τρέφει το πνεύμα διδάσκοντας πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. Οι άνθρωποι επιλέγουν τη διαλειμματική νηστεία για να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν την υγεία τους σε πολλά επίπεδα και να αποκτήσουν διαφορετικό τρόπο ζωής. Στη διαλειμματική νηστεία ακολουθούμε ένα μοτίβο μέσα στην ημέρα κατά το οποίο κάποιες ώρες σιτιζόμαστε κανονικά ενώ κάποιες άλλες βρισκόμαστε υπό διατροφικό περιορισμό. Οι πιο γνωστές μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας Η μέθοδος που ο καθένας θα επιλέξει είναι θέμα προσωπικής διευκόλυνσης. Το σώφρον είναι καθένας να πειραματιστεί με τις επιλογές και να καταλήξει σε αυτή που ταιριάζει περισσότερο στην καθημερινότητά του. • 14/10 • 16/8 • 18/6 Ο πρώτος αριθμός αφορά στις ώρες εντός 24ώρου που δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή ποτού που περιέχει θερμίδες, ενώ επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ, τσαγιού, άλλων μην θερμιδικών ποτών καθώς και νερού. Ο δεύτερος αριθμός αφορά στις ώρες εντός 24ώρου που επιτρέπεται η σίτιση. Στις ώρες αυτές ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής με 2 ή και περισσότερα γεύματα. Φυσικά οι ώρες αφαγίας-σίτισης  μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνήθειες και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Οδηγίες • Είναι καλό να τρώμε μόνο όταν πεινάμε. • Τρώμε όσο πιο αργά μπορούμε. Ο οργανισμός μας έτσι θα αισθανθεί κορεσμό καταναλώνοντας λιγότερο φαγητό. • Τρώμε τρόφιμα που μπορούμε να αφομοιώσουμε και να μεταβολίσουμε χωρίς δυσκολίες. • Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τη συναισθηματική ανεπάρκεια από το φαγητό. • Πολλές φορές δεν πεινάμε αλλά διψάμε. Ένα ποτήρι νερό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν πραγματικά πεινάμε. Τι προϊόντα προτιμάμε • Επιλέγουμε τα υγιεινότερα λιπαρά όπως φυτικά λίπη από καρπούς με κέλυφος και ελαιούχους σπόρους, τον λιναρόσπορο, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το τυρί. • Προτιμούμε προϊόντα ολικής άλεσης. Περιέχουν υψηλή ποσότητα πολύτιμων ουσιών όπως πρωτεΐνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα καθώς και φυτικές ίνες. Το φαγόπυρο και η βρώμη αποτελούν εξαιρετικές θρεπτικές πηγές. • Λέμε ναι στα φρούτα και στα λαχανικά. Τα ακατέργαστα τρόφιμα πρέπει πάντα να μασώνται καλά για να σπάσουν οι δεσμοί που τα κρατούν δομημένα, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά. • Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος. Στα ζώα συμβατικής παραγωγής χορηγούνται ορμόνες, φαρμακευτικές αγωγές και αμφιβόλου ποιότητας τροφή. Επιλέγουμε κρέας μόνο υψηλής ποιότητας από καλές πηγές. Εναλλακτικά επιλέγουμε πιάτα που περιλαμβάνουν σιτηρά, μανιτάρια, όσπρια, σπόρους σόγιας, φακές, καρπούς με κέλυφος, ελαιούχους σπόρους, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. • Περιορίζουμε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να έχει θετική διέγερση σε μικρές ποσότητες όπως για παράδειγμα το καλό κρασί που περιέχει βιοδραστικά φυτικά προϊόντα που προστατεύουν την καρδιά. Οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ περιλαμβάνουν αναστολή της καύσης λίπους και συσσώρευση των αποθέσεων λίπους στη κοιλιακή περιοχή. Επίσης επιβαρύνει το ήπαρ κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης. • Αφαιρούμε το αλάτι από την καθημερινότητά μας. Η κατανάλωση περιορίζεται σε 6 γραμμάρια ημερησίως. • Νερό. Σιγουρευόμαστε ότι πίνουμε άφθονο νερό, τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα ημερησίως. Η αποχή από την λήψη τροφής οδηγεί σε πολλές προσαρμογές που οφείλονται σε αλλαγές σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Οφέλη • Ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης. Όταν ο άνθρωπος λαμβάνει την τροφή του μέσα σε ένα μικρό διάστημα της ημέρας εκκρίνει την ινσουλίνη η οποία είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση της τροφής και τον αναβολισμό. Όταν νηστεύει για ένα συνεχόμενο διάστημα, 16 περίπου ωρών, τα κύτταρα μεταπίπτουν από τον αναβολισμό στον καταβολισμό και αρχίζουν να απελευθερώνουν την αποθηκευμένη ενέργεια. Όσο περνούν οι ώρες τόσο αυξάνεται η χρήση των λιπιδίων. Έτσι το αποθηκευμένο λίπος γίνεται πιο προσιτό και εύκολα χρησιμοποιήσιμο. • Αυξημένη παραγωγή αυξητικής ορμόνης οδηγεί σε απώλεια λίπους και αύξηση μυικής μάζας που οδηγούν αυτόματα σε βελτίωση της υγείας. • Αυξημένη ικανότητα των κυττάρων να επιδιορθώνουν κυτταρικές βλάβες. Η νηστεία μέσω ιδιαίτερων και περίπλοκων μηχανισμών βοηθάει τα κύτταρα να ανανεώνονται και να παραμένουν νέα. • Ενεργοποίηση προστατευτικών για το κύτταρο γονιδίων. • Μείωση και προστασία από αυτοάνοσα και χρόνια φλεγμονή. • Μείωση καρδιακών νοσημάτων. • Προστασία φυσιολογικών κυττάρων. • Αυξημένη συγκέντρωση και βελτίωση των νευρώνων. • Καλύτερη υγεία του γαστρεντερικού. Καλύτερη απορρόφηση και διαχείριση των τροφών. • Διατήρηση της υγείας για περισσότερα χρόνια. Αντενδείξεις • Καχεξία (σοβαρή απώλεια βάρους) • Νευρική ανορεξία • Μη αντιρροπούμενος υπερθυρεοειδισμός • Προχωρημένη εξασθένιση εγκεφαλικής αιμάτωσης • Πρόβλημα με το ήπαρ • Νεφρική ανεπάρκεια • Εγκυμοσύνη ή νοσηλεία • Γαστρικό έλκος • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό ενώ μας βοηθάει να τρώμε λιγότερες θερμίδες. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χάσουμε βάρος και λίπος στην κοιλιά. Αν συνδυαστεί με άσκηση οποιασδήποτε μορφής βοηθάει στην ακόμα ταχύτερη απώλεια βάρους. Πηγή: Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων. Δημήτρης Κουρέτας Νίκος Γκουτζουρέλας Φώτης Τέκος