Menu

classes

BLOG

ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Το τρέξιμο δεν είναι μία ακόμη άσκηση. Είναι φυσική κίνηση. Είναι κάτι που το κουβαλάμε μέσα στο DNA μας. Κάθε άτομο σε αυτόν τον πλανήτη μπορεί να τρέξει. Και το ευχάριστο είναι ότι δεν έχει σημασία πότε θα το αποφασίσεις.

Δεν έχει χρονικά όρια για να ξεκινήσεις. Θέλει απλά να το επιλέξεις για να το βάλεις στη ζωή σου. Να σκέφτεσαι ότι με το τρέξιμο θα κάνεις τη ζωή σου πιο συναρπαστική. Θα ανακαλύπτεις τα όρια σου, που ποτέ με τον αθλητισμό δεν τα φτάνεις. Γιατί πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω.

Τι πιο συναρπαστικό για να το υιοθετήσεις και στη ζωή σου. Αυτές οι αρχές και οι αξίες του αθλητισμού είναι ο καλύτερος οδηγός για όλες τις εκφάνσεις στη ζωή μας.

Η καθημερινή προσπάθεια, η επιμονή, ο στόχος, το όνειρο, η συνέπεια σε ότι έχεις αποφασίσει, η πειθαρχία για να μπορεί να γίνει αυτό που έχεις επιλέξει, η πίστη ότι μπορείς να το πετύχεις. Πάνω από όλα η πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο αν το θέλεις πολύ και συγκεντρώσεις όλες σου τις δυνάμεις για να το πετύχεις.

Το τρέξιμο σου δίνει χαρά. Οι περίφημες ενδορφίνες σου προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη, αλλά και μία ωραία ενέργεια.

Ξεκινάς αργά, συνεχίζεις πιο γρήγορα και σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα καλπάζεις. Στο δρόμο, στα πάρκα, στα βουνά και στην πόλη. Αυτή η ευκολία που έχει το τρέξιμο να σου δίνει τη δυνατότητα να το κάνεις όπου και αν βρίσκεσαι, είναι μαγική.

Χρειάζεσαι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ένα σορτσάκι και μία μπλούζα. Και διάθεση να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Είναι τεράστια κατάκτηση για όλους, όταν βλέπουν τον εαυτό τους να εξελίσσεται κάθε φορά μετά από μία προπόνηση.

Για όσους έχουν κάνει αθλητισμό σε νεαρή ηλικία είναι εύκολο να το ξαναρχίσουν γιατί το έχουν ζήσει. Για εκείνους που δεν το έχουν κάνει είναι ακόμη πιο μεγάλη υπόθεση γιατί ανακαλύπτουν ότι νέος είσαι όσο το σώμα σου σε ακολουθεί. Για αυτό και δεν έχει ηλικία το τρέξιμο.

Τα παραδείγματα ηλικιωμένων (τυπικά τουλάχιστον) που τρέχουν στα 70 τους σε χρόνους εξαιρετικούς είναι πολλά. Στην Ελλάδα ήταν κάτι σαν φιγούρες εξωγήινες. Αλλά τώρα είναι πολλοί. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι το έχουν βάλει στη ζωή τους. Μέσα από τους αγώνες που γίνονται συνέχεια, έχεις κίνητρο να προπονείσαι, να προσπαθείς και να βάζεις στόχους.

Κάθε βήμα που κάνεις σε φέρνει πιο κοντά στο βαθύτερό σου εαυτό. Στον πυρήνα σου. Είναι η μαγική στιγμή που ο ιδρώτας σου είναι η απόδειξη ότι το σώμα λειτουργεί για να σε πάει πιο μακριά.

Η μυική ενδυνάμωση είναι σημαντική. Χωρίς αυτήν κανένας δρομέας δε μπορεί να αντέξει τα χιλιόμετρα. Χρειάζεται η συμβουλή και η συμβολή του προπονητή για να ξεκινήσεις. Γιατί και το τρέξιμο έχει μηχανική. Έχει το σωστό τρόπο.

Έχει και άλλα οφέλη το τρέξιμο. Γνωρίζεις κόσμο που έχει μπει στο τρέξιμο. Σε παρακινούν, σου κάνουν παρέα, σε ωθούν να συνεχίσεις εκεί που εσύ έχεις λίγο κουραστεί. Για αυτό και όλοι οι πρωταθλητές τρέχουν σε γκρουπ. Για να μπορούν να "τραβάνε" ό ένας τον άλλον.

Δεν έχει σημασία η εμφάνιση, ούτε η ηλικία, ούτε η έλειψη φυσικής κατάστασης. Ούτε τα κιλά, ούτε η έλλειψη αντοχής. Όλα καλλιεργούνται, όλα φτιάχονται. Αυτό είναι το μαγικό με το τρέξιμο.

Είναι η απόλυτη δημοκρατική άσκηση. Σε έναν αγώνα μπορούμε να τρέξουμε όλοι. Μικροί και μεγάλοι, άτομα με αμαξίδιο ή άλλες αναπηρίες. Γυναίκες και άντρες. Όλων των ηλικιών. Μαζί. Και όλοι μαζί μπορούμε να φτάσουμε πιο μακριά.

Το πρώτο βήμα είναι να βάλεις τα αθλητικά σου και να βγεις για τρέξιμο. Τα άλλα βήματα θα έρθουν εύκολα.

Επιμέλεια
Λευθέρης Πλακίδας
Διευθυντής Athletics magazine
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Βίκος Street Relays
 

Φτιάξε ομάδα και πάρε τη σκυτάλη!

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στον Πειραιά!

www.vikos.relays.gr

 

rel

 

ATHENS MARATHON.
THE AUTHENTIC - 13 NOVEMBER 2016

ΔΗΛΩΣΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

www.athensauthenticmarathon.gr

 

athens marathon header

 

 

a picture of Rex the cat