Menu

classes

BLOG

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τα προβιοτικά τρόφιμα βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, τόσο των επιστημονικών μελετών, όσο και των εμπορικών επιχειρήσεων.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία στηρίζουν την άποψη ότι τα προβιοτικά βελτιώνουν τη γενική κατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα προβιοτικά είναι ζωντανοί, μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στον ξενιστή. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου ασκούν την ωφέλιμή τους δράση, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας.

Τα προβιοτικά είναι δυσαπορρόφητα συστατικά των τροφίμων που διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητας ενός ή ορισμένων ειδών βακτηρίων στο παχύ έντερο, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ανθρώπου-ξενιστή τους.

Η λήψη προβιοτικών είναι ασφαλής σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) και προτείνεται ακόμα και στις ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας όπως:

στις εγκύους & στις γυναίκες που θηλάζουν
στα βρέφη & στα παιδιά
στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, π.χ. στους ηλικιωμένους

Τα προβιοτικά προϊόντα φαίνεται να προάγουν την υγεία του καταναλωτή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες από τη χρήση τους. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε ως πανάκεια. Οφείλουμε να εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να ελέγχουμε σχολαστικά κάθε καινούριο προϊόν.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς υγείας, δεν απαιτείται να γίνουν αυστηρότεροι αλλά να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται σωστά και δεν παρακάμπτονται για λόγους οικονομικών συμφερόντων.

Άρθρο από τη γυμνάστρια Τσομπόλη Χριστίνα

a picture of Rex the cat