Menu

classes

BLOG

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΜΕΡΟΣ Β')

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΜΕΡΟΣ Β')

4. Ύπνος
Το σώμα μας παράγει τη μέγιστη ποσότητα τεστοστερόνης, αυξητικής ορμόνης και παράγοντα IGF-1, αναγκαία για την ιστική επισκευή, κατά τη διάρκεια των βαθέων REM-κύκλων ύπνου. Αν κάποιος σκοπεύει να κάνει έντονη προπόνηση, είναι σημαντικό να κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, ώστε να επιτρέψει στο νευροενδοκρινικό του σύστημα να παίξει το ρόλο του στη διαδικασία της ανάρρωσης. Αν υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις σε διάφορα επίπεδα, πρέπει να προσαρμόζει κανείς το πρόγραμμα προπονήσεών του ανάλογα, κάνοντας ήπιας έως μέτριας έντασης προπονήσεις μέχρι να μπορεί πάλι να κοιμάται σε φυσιολογικά επίπεδα, πράγμα που θα επιτρέψει να αυξήσει την ένταση των προπονήσεων. Αν βέβαια προτιμά κανείς την έντονη άσκηση, αυτή η αλλαγή ίσως τον κάνει να νιώθει ότι δεν αθλείται πραγματικά, αλλά το σώμα του θα εκτιμήσει αυτή την μείωση στην ένταση. Πολλή προπόνηση χωρίς περιόδους ικανής ξεκούρασης και ανάρρωσης θα οδηγήσει σε τραυματισμό ή ασθένεια και επομένως σε απομάκρυνση από τη γυμναστική για αρκετό καιρό.

5. Οργάνωση των προπονήσεων
Η διαδικασία οργάνωσης των φάσεων της προπόνησης (υψηλότερης– χαμηλότερης έντασης) καλείται περιοδοποίηση και εξελίχθηκε ειδικά ώστε να μεγιστοποιεί την περίοδο ανάρρωσης των αθλητών κατά την προετοιμασία τους για τους αγώνες. Η γενική ιδέα είναι ότι η ένταση του προγράμματος προπόνησης θα πρέπει να αυξάνει σταδιακά με το χρόνο και να κορυφώνεται, με τις εντονότερες προπονήσεις να γίνονται 2-3 εβδομάδες πριν τους αγώνες. Αυτό δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να ξεκουραστεί πριν από τους αγώνες, μία περίοδο κατά την οποία η καταπόνηση θα είναι στα μέγιστά της. Αυτό το είδος περιοδοποίησης καλείται γραμμικό επειδή η αύξηση στην ένταση είναι σταδιακή κατά τη διάρκεια εβδομάδων ή μηνών. Αν κανείς προετοιμάζεται για αγώνα μακράς διάρκειας, σίγουρα θα ακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο σταδιακά προσθέτει κάποια επιπλέον χιλιόμετρα την εβδομάδα, επιτρέποντας στο σώμα να προσαρμοστεί στο έργο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μεγαλύτερων διαδρομών. Ένα άλλο είδος οργάνωσης των προπονήσεων, που καλείται μη γραμμικό, εναλλάσεται μεταξύ έντονης και ήπιας προσπάθειας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε αυτό το πρόγραμμα η Δευτέρα είναι μέρα με έντονη προπόνηση με βάρη, η Τρίτη με ήπια αεροβική, η Τετάρτη με μέσης έντασης προπόνηση με βάρη, η Πέμπτη με έντονη μη αεροβική άσκηση, η Παρασκευή είναι μέρα ξεκούρασης, το Σάββατο έντονης ενδυνάμωσης και η Κυριακή χαμηλής με μέτριας έντασης αεροβική προπόνηση. Και τα δύο προγράμματα, γραμμικό και μη, περιλαμβάνουν μέρες ξεκούρασης, ώστε να επιτρέπουν στο σώμα να ηρεμήσει πλήρως και να ανακάμψει από την πίεση της άσκησης.

6. Πιεστικά ενδύματα
Η χρήση πιεστικών ρούχων πριν και μετά από μια σκληρή προπόνηση είναι μία σχετικά νέα μέθοδος αποθεραπείας που αποδεικνύεται να είναι αποτελεσματική. Η πίεση από τα σφιχτά ενδύματα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων του οργανισμού από τους μύς και να ενισχύσει τη ροή του οξυγονωμένου αίματος βοηθώντας στην ιστική επιδιόρθωση και ανάπλαση.

Συμπερασματικά, παρουσιάστηκαν έξι διαφορετικές τεχνικές που βοηθούν το σώμα να ανακάμψει από τη μία προπόνηση και να ετοιμαστεί για την επόμενη. Το κοινό στοιχείο όλων είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας ώστε να απαλλαγούν οι μύες από τα κατάλοιπα και να τους προσφερθεί οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για να αναγεννηθούν. Κάθε μία από τις μεθόδους αυτές υποστηρίζεται από επιστημονική έρευνα, αλλά ο κάθε αθλητής είναι αυτός που θα καθορίσει ποια από αυτές είναι η ιδανικότερη.

a picture of Rex the cat